Condițiile inumane prin care treceau prizonierii români au fost relatate într-un reportaj făcut de Adevărul. Un monument din piatră din anii 1960 ridicat pe Dealul Fetii din Hunedoara provoacă fiori localnicilor din comuna Luncoiu de Sud.
Monumentul este o amintire tulburătoare a unui lagăr de prizonieri din Al Doilea Război Mondial. Era lagărul nazist de la Crăciunești, construit în iarna anilor 1941 -1942.
Erau 1.000 de prizonieri sovietici. Erau evrei persecutați. Și erau români acuzați de tâlhărie. Toți erau închiși și puși la muncă forțată la construcția căii ferate Deva-Brad. Calea ferată se întindea pe o distanță de 36 de kilometri prin Munții Metaliferi.
Primele două sectoare au fost începute în 1939. 14 km din tronsonul Deva-Stoieneasa. 7 km din tronsonul Brad-Dealul Fetii din Hunedoara au fost terminați până în anii 1960. Calea ferată a fost finalizată de regimul comunist în 1989.
În 1999, aceasta a fost dezafectată de o alunecare de teren.
„Pe terenul de la poalele dealului, acum ocupat de casele unor câtorva familii de foști mineri, a fost lagăr de prizonieri de război, prin 1941 – 1942. Erau aduși să muncească la calea ferată Deva Brad și la viaductele de la Dealul Fetii din Hunedoara și cel mare, de la Luncoiu de Jos, aflat la intrarea în municipiul Brad”, relatează fostul învățător Emil Dose, acum în vârstă de 78 de ani.
Fostul dascăl relatează că muncitorii erau îmbrăcați cu saci de hârtie rămași după golirea cimentului și mâncau curcubete.
Mulți prizonieri au murit în urma epidemiei de holeră din iarna anilor 1941-1942. Au fost înmormântați în gropi comune, scrie Adevărul.